روباه فِنِک، یک روباه خانگی(fennec fox)؛ رفتارها، تغذیه، تولید مثل و بیماری
نگه داری روباه بسیار رایج نیست، اما از آنجا که هیچ چیز از این جانور محترم دوپا بعید نیست! انواع روباهها (فنک، سیلور، آرکتیک و رد) به عنوان حیوان خانگی نگه داری می شوند. البته این مطلب به سفارش یکی از دوستان عزیز علاقمند به روباه، آورده شده و خواندن آن خالی از لطف نیست، به خصوص برای علاقمندان حیات وحش. پس با ما همراه باشید.
روباه بیابانی یا فنک فوکس (fennec fox)، یک حیوان بامزه، ریز چثه با گوشای دراز، که باعث شده این روباه طرفدار پیدا کند، و از آن نگه داری شود.
خصوصیات کلی:
روباه فنک معمولا ۱۴ سال عمر می کند، و تا یک و نیم کیلوگرم وزن دارد. گوش هاش تا ۱۵ سانتی متر بزرگ می شود، این گوش های بزرگ نقش کولر دارند، برای خنک کردن بدن. قد آن تا شانه، ۲۰ سانتی متر می شود.
در طبعیت و زندگی به دور از انسان ها، روباه فنک در گله های ده تایی معمولا زندگی خوشی دارند. روباه فنک در هنگام ترس و استرس، از خود بوی ترشح می کند، این بو مربوط به غدد روی دم خودش ( لکه سیاه انتهای دم) است و نه جای دیگر! همچنین غددی در بین انگشتان پا آن قرار دارد.
ضربان قلب طبیعی روباه فنک، در حال استراحت ۱۱۸ تا در دقیقه است، همچنین دمای طبیعی بدن آن ۳۸٫۲ درجه سانتیگراد است. تعداد تنفس در حالت استراحت ۲۳ عدد در دقیقه است. روباه ها سه جفت غدد پستانی دارند. همچنین کیسه های مقعدی در دو طرف مقعد وجود دارد.
دمای بدن وقتی بیشتر از ۳۵ درجه سانتی گراد می رسد، روباه فنک شروع به له له زدن (پنتینگ) می کند. جهت جلوگیری از هدر رفتن آب بدن، بعد از ۵۰ درجه، بدن آن شروع به عرق کردن می کند. همچنین زبان خود را مجعد می کند، تا بزاق دهان حفظ بشود.
رفتارهای روباه فنک
روباه فنک، بسیار تمیز است، و برخلاف سایر روباه ها بو ندارد، مگر در زمان استرس! دم جارو مانند آن، به روباه کمک می کند که جهتش را به سرعت تغییر دهد، و بینی و پاهای خود را گرم نگه دارد.
روباه صحرا، رفتاری شبیه به سگها دارد، اجتماعی، زیرک و تعامل پذیر، البته چونکه اهلی نیست، نیاز به مراقبت های ویژه دارد، و مراقب نقشه فرار از زندان وی هم باید باشید.
توله های فنک، معمولا سفید هستند، و با رشد خود، قسمت های پشتی به رنگ متمایل قرمز، و یکسری از نقوش سیاه رنگ، در دم و پشت آن وجود دارد. این روباه چالاک و فرز، شبها فعالیت می کند، البته با برنامه صاحب خود تا حدودی سازگار است.
این روباه بامزه، اجتماعی است، معمولا از غریبه ها نمی ترسد، و رفتار دوستانه دارد، همچنین با سایر پت ها شروع به بازی می کند، سر به سرشان می گذارد.
محوطه بازی روباه، نباید جوری باشد که بتواند حفاری کند و باید تا جای امکان سرپوشیده باشد، قابل توجه است که روباه فنک، اگر کمر همت ببند، می تواند تا عمق ۶ متر تونل حفاری کند!
همانند سگها، با آموزش توله های روباه، می توانند، به دنبال وسایل پرتاپی شما بروند، و آنها را برای شما بیاورند، این روشی خوبی برای تخلیه انرژی بسیار زیاد روباه است.
روباه فنک در یک باکس نگه داری می شود، ترجیحا باکس سرپوشیده و گود باشد، به علت حس غریزه روباه به حفاری و ایجاد لانه در زیر زمین. توله روباه های که دستی شدهاند، ممولا گاز نمی گیرند، با این حال، زدن افسار در بیرون از خانه توصیه شده است.
محل نگه داری روباه صحرایی باید گرم باشد، اگر دمای محیط نگه داری روباه به زیر ۲۰ درجه سانتی گراد برسد،روباه شروع به لرزیدن می کند. همچنین روباه فنک، علاقه زیادی به حمام آفتاب دارد.
تغذیه روباه فنک
روباه فنک، همه چیز خوار است، و در حیات وحش از حشرات (جیرجیرک، ملخ) ، جوندگان ، گیاهان ، میوه و خزندگان (مارمولک) تغذیه می کند. ترکیب غذاهای گربه و سگ، با تخم مرغ، سبزیجات و میوه توصیه شده است. روباه فنک، به شرایط بی آبی بسیار سازگار و مقاوم است. البته همیشه باید آب شیرین در اختیارش بگذارید.
تولید مثل روباه فنک
روباه فنک، پلی استروس فصلی دارد. معمولا در اواخر بهمن و اسفند جفت گیری می کنند. در فصل جفت گیری، روباه نر علامت گذاری می کند، و روباه ماده دچار آلوپسی در پشت بد می شود. در زمان تولید، پرخاشگر و عصبی می شوند، و از دستکاری و مزاحمت توله ها تا سن ۳ الی ۴ هفته خودداری کنید.
روباه ماده به مدت ۱ الی ۲ روز فصل فحل است( فحلی چیست؟ – کلیک کنید). همانند سگها، زمان جفت گیری قفل می شوند، و تا دو ساعت زمان جفت گیری طول می کشد.
معمولا دوره بارداری حدود ۵۱ روز است، و همچنین ۲ الی ۵ توله به دنیا می آید. توله ها در روزهای ۱۲ الی ۱۴ چشم خودشان را باز می کنند. توله ها در هفته ۸ الی ۱۰ از شیر گرفته می شوند. البته در سن ۱۲ روز، می توان از شیر جایگزین استفاده کرد.
توله های که در سن ۱ ماهگی از غذای جامد، تغذیه شوند، می توان در اوایل هفته ششم از شیر گرفته شوند.
بلوغ روباه فنک، از نظر جنسی در سنین ۹ تا ۱۱ ماهگی اتفاق می افتد. و عمرشان بین ۱۴ تا ۱۶ است.
مراقبت های پیشگیرانه
- انجام واکسیناسیون، علیه بیماری هاری و ویروس های آدنو، دیستمپر، پاروویروس در روباه فنک الزامی است. البته پروتکل خاصی برای واکسیناسیون این حیوان وجود ندارد!
- معاینه بالینی به صورت سالانه
- پیشگیری از کرم قلب سگ – جهت آشنایی با بیماری کرم قلب، کلیک کنید.
- انگل های خارجی و داخلی
سندرم های بالینی
- تروما و زخم ها
- مرگ نوزادان (مادر عصبی)
- نئوپلازی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- کاردیومیوپاتی
- پنومونی
- درماتیت (کنه ، اوتیت)
- کک
- التهاب ملتحمه چشم
- ضایعات قرنیه (جسم خارجی)
- گلوکوم، جهت آشنایی کلیک کنید.
- هیستوپلاسموز
بیماری های مشترک رایج
- بیماری سل
- هاری- کلیک کنید.
- لیشمانیا
سایت دامپزشکی دکتر مبین
4 Comments
از کجا بخرم ؟؟ قیمت ؟؟
سلام دوست عزیز
اطلاعی ندارم
من روباه هارو خیلی دوست دارم و به نظرم با اینکه حیوان درنده ایه بسیار زیبا و باهوش است
سلام از کجا باید بخریمش؟