ایدز در گربه ها: علائم و توصیهها + PDF
بیماری ایدز یا همان ویروس نقص ایمنی گربه سانان (FIV)، سیستم ایمنی گربه را ضعیف می کند. گربه مستعد به عفونت های ثانویه می شود. باکتری ها، ویروسها، پروتئوزا و قارچ هایی که به صورت طبیعی در محیط و روی بدن گربه وجود دارند ولی به علت ایمنی ضعیف بدن گربه، ایجاد بیماری های شدیدی می کنند.
معمولا ویروس به آهستگی عمل می کند. به مرور زمان سیستم ایمنی ضعیف تر می شود. گربه آلوده به ایدز ممکن است سالها علایم بالینی وظاهری از خود نشان ندهد. با این حال در طی این مدت می تواند بیماری را به سایر گربه ها منتقل کند.
مهمترین راه انتقال ویروس از طریق گاز گرفتن و پنجه کشیدن گربه ها است. نزاع و دعوا گربه ها به ویژه در گربه های نر دیده میشود. در نتیجه گربه های که بیشتر زمان خود را بیرون از خانه و همچنین نر هستند، میزان آلودگی بالایی را دارند. این بیماری به نام بیماری نزاع، مبارزه و یا جنگ گربه ها هم شناخته می شود.
در موارد نادر عفونت از گربه مادر آلوده به بچه گربه ها منتقل می شود، معمولا در حین عبور از طریق کانال زایمان و یا زمانی که از شیر آلوده استفاده می کنند. انتقال از طریق تماس جنسی، ظروف غذا، ترشحات بزاقی و گرومینگ گروهی در بحث FIV زیاد مطرح نیست.
علائم بیماری ایدز در گربه ها:
- تب
- کاهش اشتها
- کاهش تدریجی و آهسته وزن
- کم خونی، لثه رنگ پریده
- بزرگ شدن خفیف تا متوسط گره های لنفاوی
- پوشش بدنی ژولیده
- اسهال مداوم
- استفراغ مداوم
- التهاب لثه و دهان
- بیماری های دندانی
- بوی بد دهان
- قرمزی پوست
- ریزش مو
- عفونت های مزمن یا مکرر پوست (زخم هایی که درمان نمی شوند).
- عفونت عود کننده گوش خارجی
- عفونت دستگاه تنفس فوقانی: التهاب ملتحمه چشم، عطسه کردن و ترشحات چشم یا بینی؛ اغلب همراه با هرپس ویروس و کلسی ویروس
- عفونت مثانه: تکرر ادرار، زور دادن هنگام ادرار کردن
- نارسایی مزمن کلیه
- تغییرات رفتاری: خیلی آرام و یا پرخاشگر
- اختلالات عصبی: تشنج، تغییر در بینایی و شنوایی و راه رفتن
ویروس نقص ایمنی گربه سانان (FIV) و ویروس لوسمی گربه (FeLV) از شایع ترین بیماری های عفونی در گربه ها است. بسیاری از افراد به علت تشابه علایم FIV را با FeLV اشتباه می گیرند. اگرچه هردو در خانواده رتروویروس ها هستند ولی دو بیماری متفاوت هستند.
معمولا ویروس نقص ایمنی گربه سانان در سنین ۵ سالگی تشخیص داده می شود. برخلاف تصور مردم، بیماری ایدز گربه سانان اصلا قابل انتقال به انسان ها نیست و یک بیماری مشترک به حساب نمی آید.
موارد زیر باعث افزایش خطر ابتلا گربه شما به FIV می شود:
- عدم واکسینه شدن در برابر بیماری لوسمی
- گشتن در بیرون از خانه
- قرار گرفتن در معرض گربه یا بچه گربه ای که وضعیت عفونتی ناشناخته دارد.
- نگه داری گربه ها با هم
- عقیم نشدن
- رفتار تهاجمی نسبت به دیگر گربه ها
- بروزعلائم بیماری های دهان
- سابقه داشتن زخم یا آبسه
متاسفانه، در حال حاضر درمان قطعی برای ایدز وجود ندارد. با این وجود اگر به موقع تشخیص داده شود و بیماری زیاد پیشرفت نکرده باشد، با تغییر سبک زندگی و مراقبت های لازم، گربه شما می تواند به خوبی زندگی کند.
مکمل ها و رژیم غذایی مناسب و قوی نقش مهمی در سلامت گربه های مبتلا به ایدز دارد. از دادن گوشت خام، تخم مرغ تخم مرغ و محصولات لبنی غیر پاستوریزه به گربه خود جددا خودداری کنید، تا خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و انگلی کاهش یابد.
وزن گربه شما باید بخ صورت منظم مانیتور شود. چرا که کاهش وزن، در گربه های مبتلا به FIV یک نشان جدی از پیشرفت بیماری است.
با توجه به اینکه گزش گربه های آلوده یکی از مهمترین راههای انتقال بیماری ایدز است. نگه داری گربه ها در خانه و جلوگیری از ورود سایر گربه ها، می تواند از کاهش ابتلا به FIV جلوگییری کند.
همچنین عقیم کردن به موقع گربه ها، به علت اینکه در زمان فحلی و جفت گیری از خانه خارج شده و احتمال نزاع با سایر گربه ها وجود دارد، توصیه می شود.
سایت دامپزشکی دکتر مبین